• Ad
  • יו"ר הרשות לבטיחות: "הרשות גורמת נזק גדול"

    אוהבים את הכתבה? שתפו אותה עם חברים, בעמוד שלכם ובקהילות שבהן אתם פעילים

    הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, הגוף שאמור להוביל את המאבק בתאונות, כושלת – ומי שמעיד על כך הוא לא אחר מאשר יו"ר הרשות, ד"ר יעקב שיינין. במסמך פנימי, שנחשף כאן לראשונה, קובע שיינין כי התנהלותה של הרשות לבטיחות גורמת נזק גדול, ולכן נדרש יישום מיידי של תוכנית חירום

    חשיפה: יו"ר הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, ד"ר יעקב שיינין, תוקף בחריפות חסרת תקדים את הרשות שבראשה הוא עומד, ומבהיר שהתנהלותה פוגעת קשות בפעילות בתחום הבטיחות בדרכים. "התנהלות הרשות כיום גורמת נזק גדול לאפקטיביות (של) הפעילות, ויש לפעול באופן מיידי לשינוי", אמר שיינין בישיבת חירום שכינס לפני כשבוע.

    ממסמך פנימי של מועצת הרשות עולה כי רפורמה מבנית שאמורה הייתה להתבצע כבר לפני כשנתיים עדיין לא הושלמה, ויעילות המבנה החדש מוטלת בספק. במסגרת הרפורמה צומצם מספר החטיבות ברשות משש לשלוש, אך דברי שיינין אינם מותירים מקום לספק: החטיבות החדשות אינן מתפקדות כראוי, וחוסר יעילותן גורם נזק.

    בישיבה שנערכה לפני ראש השנה, דרש שיינין מהנהלת הרשות להסכים ליישום תוכנית חירום בת שלושה חודשים, המבוססת על הגברה משמעותית של פעילות שלוש החטיבות – ובעיקר חטיבת המבצעים של הרשות, שבה נדרשת "רפורמה מלאה בכל הקשור למנהלי האזורים ומנהלי המרחבים, באופן שכל המטלות תהיינה ברורות וישקפו תעסוקה מלאה" (ההדגשה לא במקור).

    אם לא תסכים ההנהלה להיענות לדרישותיו של שיינין, מאיים יו"ר הרשות כי ימנע מלפנות לשר התחבורה, ישראל כץ, בבקשה להגדיל את תקציבה של הרשות. "רק עם ההצלחה בהשלמת ביצוע תוכנית החירום, יפעלו היו"ר והמועצה אצל שר התחבורה ואצל חברי הכנסת וחברי הממשלה להעביר תקציבים שנלקחו מהרשות חזרה לרשות", מובהר במזכר הפנימי של מועצת הרשות.

    בהמשך אף מציינים במועצת הרשות כי מטרת תוכנית החירום היא הוכחת יעילותה של הרשות בשיפור הבטיחות, וזאת על-מנת לאפשר ליו"ר הרשות לדרוש את הגדלת תקציבה השנתי. "הכוונה (היא) שהיו"ר יוכל להראות לכל הגורמים את 'הרשות החדשה' מתפקדת ביעילות ובאפקטיביות, ואת תרומתה להפחתה במספר תאונות הדרכים וההרוגים", מוסבר במסמך הפנימי של המוצעה. "היו"ר (יפעל) אצל כל הגורמים הרלוונטיים להראות שבתקציב הנמוך מ-280 מיליון שקלים לשנת 2015 והנמוך מ-400 מיליון לשנת 2016 לא תוכל הרשות למלא את ייעודה כנדרש".

    את המסמך הפנימי – שעשוי לשמש ככתב אישום חריף נגד הרשות בידי מי שמתנגדים להמשך פעילותה – חותמת השורה הבאה, שאינה דורשת הסבר: "הצלחת תוכנית החירום תהווה את הבסיס הלגיטימי לדרישה להגדלת תקציב הרשות".

    "התהפכות מגמת ההרוגים"
    בתחילת המסמך הפנימי של מועצת הרשות, מוזכרות שלוש סיבות לקיום ישיבת החירום לפני ראש השנה: "לאור הקיצוצים בתקציב הרשות, התהפכות מגמת ההרוגים בתאונות דרכים והעובדה כי הרשות אינה מתפקדת על-פי העקרונות שהתוותה מועצת הרשות… כינס יו"ר המועצה את המשתתפים כדי לבחון את נכונות מנכ"ל הרשות וצוות ההנהלה הבכירה 'להתכנס' לתוכנית חירום בת שלושה חודשים, שתתבצע על-פי עקרונות שיתווה היו"ר".

    אולם, בניגוד למה שעשוי להשתמע מהדברים המוזכרים במסמך, הקיצוץ בתקציב הרשות כבר הפך למצב של קבע, וגם אותה "התהפכות מגמת ההרוגים בתאונות" אינה תופעה חדשה, והיא עולה מנתונים שמפרסמת הרשות עצמה כבר חודשים ארוכים. זאת, בנוסף לנתוני שנת 2013 כולה, שהצביעו על עלייה במספר ההרוגים לעומת 2012. למעשה, שיינין עצמו התריע כמה פעמים בחודשים האחרונים מפני "התהפכות מגמת ההרוגים" – בין השאר בדיונים של ועדת הכלכלה של הכנסת.

    מאחר שאחת מפעילותיה העיקריות של הרשות היא הסברה, הביקורת שמשמיע יו"ר הרשות כלפי החטיבה שאחראית על התחום מטרידה במיוחד: "נושא זה הכרחי במיוחד לאחר שהמיזוג שנעשה בחטיבה לפני כשנתיים לא נראה שעובד בהצלחה", מכתב במסמך של מועצת הרשות, "החטיבה בנויה כך שנושאים מקצועיים רבים היו במיקור חוץ ולא נראה שהמערכת בשליטה ובבקרה מלאה ועקבית. פעילות החטיבה לדעת היו"ר וחברי מועצה נראית כיום בעייתית, ומחייבת שינויים מהותיים".

    הדרישה שמציב כעת שיינין להנהלת הרשות ברורה ומידית: "מנכ"ל הרשות יפעל לאייש את המבנה הארגוני, כפי שנקבע ואושר במועצת הרשות, כך שבתאריך 15 בדצמבר יפעלו כל שלוש חטיבות הביצוע (ברשות) באפקטיביות מלאה ויהיו מאוישות במנהלים שנבחרו במכרז, זאת על-פי המבנה הארגוני שקבעה המועצה". כאמור, אם לא תיענה ההנהלה לדרישות, לא יפעלו שיינין ומועצת הרשות להגדלת התקציב בשנים הבאות.

    מי בכלל צריך את הרשות לבטיחות?
    רק לפני כשלושה חודשים, בדיון שערכה ועדת המשנה למאבק בתאונות, נשאל שיינין מה בעצם תרומתה של הרשות לבטיחות. "השאלה… היא שאלה קריטית", ענה שיינין, "הירידה הגדולה (במספר ההרוגים ב-2012, ש.ה), ממה היא נבעה? באמת הרשות עשתה את הירידה הגדולה? צריך את הרשות?… מאוד קשה לראות את האפקטיביות שלנו. ועד היום אתה שואל אותי מה התרומה שלנו בתוכו? נורא קשה לי לכמת את זה. אני יודע שיש לנו תרומה, אני לא יודע כמה".

    אולם, גם אם בעיית קיום הרשות – והצדקת קיומה – אינן חדשות, המסמך הפנימי של מועצת הרשות מעיד על כישלון הניסיונות לשנות את המבנה של הרשות, כך שיעילותה תגדל משמעותית. בדו"ח של הרשות מתחילת 2013, מובהר כי "שינינו את פעילות הרשות והפכנו אותה ליותר אקטיבית ודינמית… המבנה הארגוני והתפעולי של הרשות היה מפותל ומורכב מטלאים וממגבלות היסטוריות. בשנת 2012 נכנס לתוקפו המבנה הארגוני החדש שצומצם מאוד, והוא מורכב משלוש חטיבות תפעוליות בלבד – במקום שש שהיו קיימות".

    ראוי להזכיר כי במשך תקופה ארוכה סבלה הרשות ממערכת יחסים העכורה שהתקיימה בין היו"ר שיינין והמנכ"ל לשעבר, רון מוסקוביץ', שהתפטר בתחילת השנה. לפני יותר משנה תקף שיינין את מוסקוביץ' במזכר פנימי שהועבר לחברי מועצת הרשות, ובו כתב בין השאר כי "המציאות העגומה היא שהמנכ"ל אינו מסוגל לנהל פעילות התייעלות הכרחית ברשות והוא נמנע מכך מיום כניסתו לתפקיד… הדבר המאפיין את השנה האחרונה הוא חוסר מעש, ותמיד בגיבוי סיפורים ותירוצים".

    אמנם לאחרונה מונה לרשות מנכ"ל חדש, אך נראה כי השפעתה של מערכת היחסים בין שיינין ומוסקוביץ' עודה מורגשת – ועל כך יעידו דבריו החריפים של היו"ר במסמך הפנימי של מועצת הרשות. אולם, לאחר תקופה כה ארוכה של ליקויים, נראה כי הגיעה העת שצמרת משרד התחבורה – ובעיקר שר התחבורה וסגניתו, ציפי חוטובלי – יחלו לעשות סדר בגוף שאמור להיות אחראי על הבטיחות בדרכים בישראל, ולהוביל את המאבק בתאונות.

  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad

    רשמנו לפנינו את ההתעניינות בדגם זה, ובקרוב נפיק מבחן. השאירו לנו את פרטיכם ונשלח אליכם את המבחן כאשר נפרסם אותו. 

    אם תרצו בינתיים לבחון דגם זה בעצמכם – נא מלאו את הטופס הבא:

    הזמנת נסיעת מבחן ברכב חשמלי

     

    אני, בעל/ת רישיון נהיגה מתאים, מבקש/ת בזאת מצוות TheCar לתאם עבורי נסיעת מבחן ברכב חשמלי.